Πώς να επιλέξω φωτιστικά για το παιδικό δωμάτιο;

Ο φωτισμός του παιδικού δωματίου είναι εξαιρετικά σημαντικός, είτε το παιδί σας είναι μικρό, είτε έφηβος

Ο φωτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε σπίτι, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για παιδικούς χώρους. Από τα βρέφη μέχρι τους εφήβους, τα παιδιά έχουν μοναδικές ανάγκες φωτισμού που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η άνεση και η ευημερία τους. Ας εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς τύπους φωτισμού που είναι ιδανικοί για παιδιά και θα παρέχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε ένα σχέδιο φωτισμού που να είναι ταυτόχρονα λειτουργικό και διασκεδαστικό.


Αρχικά, ας μιλήσουμε για τη σημασία του φωτισμού για τα παιδιά. Το φως είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των παιδιών. Επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς τους, οι οποίοι ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή στο περιβάλλον τους, να μειώσει την καταπόνηση και την κούραση των ματιών και να ενισχύσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά τους.

Όσον αφορά τον φωτισμό για παιδιά, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι που πρέπει να λάβετε υπόψη: φωτισμός περιβάλλοντος, φωτισμός εργασιών και φωτισμός έμφασης.

Φωτισμός Παιδικού Δωματίου | Φωτισμός περιβάλλοντος

Ο φωτισμός περιβάλλοντος, γνωστός και ως γενικός φωτισμός, είναι η κύρια πηγή φωτός σε ένα δωμάτιο. Είναι ο φωτισμός που παρέχει συνολικό φωτισμό και δίνει τον τόνο στο χώρο. Στα παιδικά δωμάτια, ο φωτισμός του περιβάλλοντος πρέπει να είναι αρκετά έντονος ώστε να τους επιτρέπει να παίζουν, να διαβάζουν και να κάνουν την εργασία τους, αλλά όχι τόσο φωτεινός ώστε να τα κρατά ξύπνια τη νύχτα.

Ένας τρόπος για να επιτύχετε τον ιδανικό φωτισμό περιβάλλοντος είναι χρησιμοποιώντας φωτιστικά οροφής, όπως πλαφονιέρες ή κρεμαστά φωτιστικά οροφής καθώς μπορούν να παρέχουν άπλετο φωτισμό διατηρώντας παράλληλα τον χώρο του δαπέδου ελεύθερο για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες.

Φωτισμός Παιδικού Δωματίου | Φωτισμός εργασιών

Ο φωτισμός εργασιών έχει σχεδιαστεί για να παρέχει εστιασμένο φωτισμό για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η ανάγνωση, το σχέδιο ή η εκτέλεση της εργασίας. Στα παιδικά δωμάτια, ο φωτισμός εργασίας πρέπει να είναι ρυθμιζόμενος και εύκολος στη χρήση, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ελέγχουν την ποσότητα φωτός που χρειάζονται για διαφορετικές δραστηριότητες.

Τα φωτιστικά γραφείου, τα φωτιστικά δαπέδου και τα επιτραπέζια φωτιστικά είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για φωτισμό εργασιών στα παιδικά δωμάτια. Αναζητήστε φωτιστικά με ρυθμιζόμενες κεφαλές ή βραχίονες που μπορούν να κατευθυνθούν όπου χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τα φωτιστικά με ενσωματωμένους ροοστάτες ή χειριστήρια, τα οποία μπορούν να σας διευκολύνουν να προσαρμόσετε τον φωτισμό όπως απαιτείται.

Φωτισμός Παιδικού Δωματίου | Φωτισμός έμφασης

Ο φωτισμός έμφασης χρησιμοποιείται για να τονίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή αντικείμενα σε ένα δωμάτιο. Στα παιδικά δωμάτια, ο φωτισμός με έμφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια διασκεδαστική, παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα ή για να τονίσει ειδικά έργα τέχνης και διακοσμητικά.


Τα 
φωτάκια νυκτός είναι ένας δημοφιλής τύπος φωτισμού για τα παιδικά δωμάτια. Παρέχουν μια απαλή, ανακουφιστική λάμψη που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια τη νύχτα.

Φωτισμός Παιδικού Δωματίου | Τι να προσέξετε

Όταν σχεδιάζετε το τι φωτιστικό θα τοποθετήσετε στο δωμάτιο του παιδιού σας, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

• Λάβετε υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται πιο έντονο φωτισμό για το παιχνίδι, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να προτιμούν χαμηλό φωτισμό για χαλάρωση και έντονο φωτισμό για διάβασμα

• Σκεφτείτε τη θερμοκρασία χρώματος των πηγών φωτός σας. Το πιο ψυχρό, πιο μπλε φως μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν σε εγρήγορση και συγκεντρωμένα, ενώ το πιο ζεστό, πιο κίτρινο φως μπορεί να δημιουργήσει μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα


• Αποφύγετε τη λάμψη και τις σκιές. Βεβαιωθείτε ότι οι πηγές φωτός σας είναι τοποθετημένες και κατευθυνόμενες με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη λάμψη και τις σκιές, που μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους

•Χρησιμοποιήστε φωτιστικά και λαμπτήρες φιλικά προς τα παιδιά. Αναζητήστε εξαρτήματα και λαμπτήρες που είναι αδιάσπαστα και ασφαλή για τα παιδιά, χωρίς εκτεθειμένες καλωδιώσεις ή καυτές επιφάνειες


Ο φωτισμός είναι μια ουσιαστική πτυχή της δημιουργίας ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος για τα παιδιά. Με την ενσωμάτωση του φωτισμού περιβάλλοντος, του φωτισμού εργασίας και του φωτισμού έμφασης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φωτισμού που καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σας και βελτιώνει τη συνολική του ευεξία. Λάβετε υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας, τη θερμοκρασία χρώματος των πηγών φωτός σας και την ασφάλεια των εξαρτημάτων και των λαμπτήρων σας και θα είστε σε καλό δρόμο.